Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η μάνα μου.

Τη μανούλα μου έχασα την πριν σχεδόν 5 χρόνια.  Κάθε μέρα σκέφτουμαι την τζαι λείπει μου πολλά. Παρ' όλο που έν είμαι μωρόν, έσιει περιπτώσεις που νοιώθω ότι μόνο τζείνη θα μπορούσε να με γαληνέψει τζαι να με συμβουλέψει σωστά. 
 
Η μάνα μου ήταν μια γυναίκα όπως οι περισσότερες κυπραίες της γενιάς της, αφοσιωμένη στην οικογένεια της.  Ήταν που πολλά φτωσιήν οικογένειαν αλλά εκατάφερεν να τελειώσει το σχολείο άριστα με υποτροφία (τότε έπρεπε να πληρώσεις για να πάεις γυμνάσιο).  Είσιεν πολλές ευκαιρίες να έσιει μιαν καλή δουλειά εκτός σπιθκιού, αλλά επροτίμησεν να περάσει τη ζωή της σαν μια απλή νοικοκυρά.  Ήταν καλή σχεδόν, σε ό,τι έκαμνεν, στη μαγειρική στο ράψιμο στις χειροτεχνίες.  Αλλά ήταν ένα μαύρο χάλι στο οδήγημα.  Απέφευγεν πάσι θυσία τα round-abouts και τις δεξιές στροφές από αλτ.  Στο παρκάρισμα δε, ήταν ένα δράμα.

Εμεγάλωσεν μας τζαι τες τρεις με αρχές, επροσπάθησεν να μας βοηθήσει να αναπτύξουμεν η κάθε μια τα ταλέντα μας, ήταν πάντα τζιαμέ για μας, αλλά το τι ήταν το χαρακτηριστικό της ήταν η αφοσίωση τζαι η λατρεία που είσιεν στο παπά μας.  Όταν μετά που 20 χρόνια γάμου ο παπάς μου άφησεν την για κάποιαν άλλην, έχασε τη γη κάτω που τα πόθκια της.  Έκαμεν πάρα πολλύ τζαιρό να έβρει τον εαυτόν της.  Αλλά με το που εσηκώθηκεν ήταν μια άλλη γυναίκα. 

Ήβρεν δουλειά σε ένα διαφημιστικό γραφείο, τζαι τζαμέ έκαμεν φιλίες που εκράτησαν μέχρι το τέλος της ζωής της τζαι που της εστάθηκαν σαν αδερφές στα δύσκολα που ήταν να έρτουν στο δρόμο της μετά.  Ανέπτυξεν το ταλέντο της στη ζωγραφική, εγέμωσεν μας τα σπίθκια μας με πίνακες της.  Επροέκυψαν μας μποέμισσα, επροέκυψεν μας χορκοϋρα, επροέκυψαν μας ανήσυχο πνεύμα, επροέκυψαν μας μια γυναίκα ζωντανή με δίψα για ζωή με λεπτό τζαι έξυπνο χιούμορ. 

Όταν επαναπατρίσθηκα, μετά 14 χρόνια στην Αγγλία, η μάμμα μου είσιεν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο στα 58 της τζαι εν μας εδιούσαν τζαι πολλές ελπίδες.  Συγκεκριμένα μας είπαν ότι λίγους μήνες θα άντεχε.  Επείσμωσεν όμως, επάλεψεν τζαι άντεξεν σχεδόν 8 χρόνια.   Μέσα σε τζείνα τα 8 χρόνια, εν έκατσεν να κλαίει τη μοίρα της.  Εσυνέχισεν τη ζωή της όσο πιο καλά εμπορούσεν.  Ήταν πιο δραστήρια που τους υπόλοιπους μας που είχαμεν την υγεία μας.  Εμάζευκεν τα εγγόνια της στη βεράντα του σπιθκιού της τζαι επαίζαν χαρτιά, τζαι πάντα εγέλαν τους τζαι εκέρδηζεν. Εζωγράφιζεν με τες ώρες, εσυνέχισεν να πηαίνει δουλειάν, έφκαινεν πολλά συχνά με τες φίλες της, εταξίδευκεν.  Θυμούμαι ότι 2 χρόνια πριν την χάσουμεν, μετά από μιαν δύσκολη φάση τζαι παραμονή της στην Αροδαφνούσα, τζαιμέ που την είχαν ξεγραμμένην εκατάφερεν τζαι εστάθηκεν στα πόθκια της, εταξίδεψεν με τες φίλες / συναδέλφισσες της στην Θαϋλάνδη τζαι επήεν τζαι σε σαφάρι, καβαλλούριν πάνω σε ελέφανταν.  'Οποτε εστρέφετουν που κάποιο ταξίδι, επρογραμμάτιζεν το επόμενο.  Συνήθως εμεσολαβούσεν κάποια υποτροπή της νόσου, έκαμνεν μια σειρά χημειοθεραπείες, έφερνεν το νού της τζαι εγιολλάρισκεν πάλε.  Συχνά έλεεν ότι θα έθελεν να ήταν πουλλί, για να ταξιδεύκει που χώρα σε χώρα χωρίς να κουβαλά βαλίτσες τζαι να καθυστερεί σε αεροδρόμια τζαι μασκαραλλίκια.

Παρ' όλο που ήταν άρρωστη, ήταν η χαρά μου να περνώ ώρες μαζί της.  Ακόμα τζαι όταν ήταν στο κρεββάτι του πόνου, έκαμνε μας τζαι εγελούσαμεν με το χιούμορ της, με τον τρόπο που είσιεν να μας επιπλήττει σαννα τζαι είμασταν ακόμα μωρά τζαι να μας βάλλει στη θέση μας.  Ήσιεν απαιτήσεις τζαι που τες τρεις μας. Έθελεν να είμαστεν πάντα ευγενικές, να είμαστεν καλιεργημένες, να είμαστε καλές νοικοκυρές, να είμαστε δραστήριες.  Αλλά εκαμάρωνεν μας τζιόλας όπως κάθε μάνα καμαρώνει τα παιθκιά της.

Η μάνα μου ήταν πάντα της αξιοπρεπής, ακόμα τζαι στα πιο δύσκολα της τζαι πάντα εσκέφτετουν τον δίπλα της.  Όταν ήταν στο ογκολογικό για θεραπεία τζαι έβλεπεν κάποιον νεαρό που ήταν στη ίδια μοίρα, ελυπάτουν αφάνταστα τζαι παρόλη την ταλαιπωρία της τζαι τους πόνους της έλεεν "εγώ έζησα τη ζωή μου, είμαι ευχαριστημένη, τούτο το μωρό τι να πει!".  Στην κηδεία της η εκκλησία εγέμωσεν ασφυχτικά που κόσμο που την ήξερε προσωπικά, που την αγαπούσεν τζαι που την εκτιμούσεν.  Τζαι θυμούμαι λλίες μέρες μετά, επήρεν τηλέφωνο ο ογκολόγος της την αδερφή μου για να τη συλλυπηθεί τζαι της είπε πόσο αξιοθαύμαστη τζαι αξιοπρεπής ήταν μέχρι το τέλος.  "Η μητέρα σας ήταν μια κυρία" της είπε. 

Εν μπορώ να εκφράσω σε λόγια πόσο περήφανη νοιώθω για την μάνα μου.  Έδωσεν μας πολλά μαθήματα ζωής. Είμαι πολλά τυχερή που την είχα στη ζωή μου, που ήταν ο άθρωπος που εδιαμόρφωσεν το χαρακτήρα μου.  Αν της μοιάζω έστω τζαι στο ελάχιστον θα είμαι πολλά ευχαριστημένη.

Η μάμμα μου ήταν μια δυναμική, έξυπνη γυναίκα της εποχής της τζαι του τόπου μας.  Ήταν όπως ένει πολλές άλλες κυπραίες.  Βλέπω την πολλά συχνά σε πολλές κυπραίες που συναντώ. Ήταν τζείνη που με έμαθε να αγαπώ το φύλο μου, τζαι να εκτιμώ τον δίπλα μου.

Νά σαι καλά μανούλα μου όπου τζαι νάσαι.  Λείπεις μας πολλά.

 

31 σχόλια:

  1. Δεν τη γνώρισα τη μάνα σου σου φίλη μου καλή, αλλά σου λέω ότι της μοιάζεις. Όπως την περιγράφεις, είναι σαν να διαβάζω για σένα. Είσαι τυχερή που σε μεγάλωσε έτσι γυναίκα. Επέτρεψέ μου να νιώθω και γω τυχερή που είσαι φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που να μεν σου πω!!!! Εννα με κλαμουρήσεις, εν τζαι θέλω τζια πολλά!

      Love you too. X

      Διαγραφή
  2. Αυτές τις μέρες διαβάζοντας τόσες αναρτήσεις για τις μανούλες σας, κλαίω, κλαίω ασταμάτητα. Θα κάνω πολλές μέρες να ξαναμπώ στα μπλογκ σας. Σας ζηλεύω φίλες μου αγαπημένες για τις αναμνήσεις σας, για την τρυφερότητα και αγάπη που δεχτήκατε. Εμένα δυστυχώς μου έλειψαν όλα αυτά και πονάω πολύ. Εχασα την΄δική μου μάνα στα πέντε μου χρόνια και δεν θυμάμαι ούτε το πρόσωπό της.
    Να είσαι καλά φίλη μου να θυμάσαι πάντα την μανούλα σου και να της μοιάσεις.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι πάντα καλά αγαπημένη μου φίλη. Μπορεί να μην θυμάσαι τη μανούλα σου, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να έχεις κληρονομήσει την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τα γραφόμενα σου.

      Διαγραφή
  3. Αν και δεν σε γνωρίζω προσωπικά, με όσα εμπόρεσα να σκαγραφήσω για σένα που τα γραφόμενα σου, μπορώ να πω είναι ότι η μάνα σου επέτυχεν στο να μεταδώσει αρχές, ήθος τζαι σωστό χαρακτήρα στα παιθκιά της. Τζαι τζιαμέ που είναι τωρά να ξέρεις ότι εν περήφανη. Τζαι για τες τρεις σας. Τζαι να ΄σαι τζι εσύ περήφανη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσυγκίνησες με! Τετοιους ανθρωπους σαν την μάμα σου τους θαυμάζω. Η περιγραφη σου σε πολλά εθυμισεν μου την ιστορία της γιαγιάς μου της Πρασινάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπεις ότι έχω δίκαιο ότι υπάρχουν πολλές τέθκιες άξιες γυναίκες στον τόπο μας. Πρέπει να είμαστε περήφανες για όλες τους.

      Διαγραφή
  5. ατε ρε Άσπρο μου, μας συγκίνησες πάλε. είναι άνθρωποι όπως τη μάμα σου, που κάμνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Μπράβο σε έτσι πλάσματα, μπράβο σου τζαι σένα που θέλεις να της μοιάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ αγαπημένη Μάνα. Ξέρεις, πιστεύκω ότι οι γυναίκες έχουν πολλή δύναμη μέσα τους, τζαι ότι δύσκολα εννα έβρεις Κυπραία μάνα που να μεν γίνεται θυσία για τα παιθκιά της, γιαυτό, ειλικρινά εν νομίζω ότι η μάμμα μου ήταν κάτι το διαφορετικό που το 80% τουλάχιστον των κυπρίων μάνάδων, τζαι των πιο παλλιών αλλά τζαι των νεώτερων.

      Διαγραφή
  6. Οι κουβέντες που λέεις για τη μάμμα σου είναι κουβέντες που σε αρκετά μεγάλο βαθμό θυμίζουν μου μια θεία μου.
    Φαίνεται ότι η μάμμα σου ζει μέσα σου που τον τρόπο που μιλάς και γράφεις. Είμαι σίγουρη ότι όπου κι αν είναι σε καμαρώνει.
    Είσαστεν κούκλες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σευχαριστώ πολλά γλυκιά μου Moonlight.

      Ούλλοι μας γνωρίζουμε νομίζω, τουλάχιστον μια γυναίκα με παρόμοιο χαρακτήρα.

      Διαγραφή
  7. ευχαριστώ που το εμοιράστηκες μαζί μας:)
    πανέμορφο κείμενο:) τζιαι πανέμορφη τζι'η μάνα σου, τζιαι μέσα τζιαι έξω, όπως εκατάλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά.

      Ήταν όμορφη, ναι, σε ούλλα της. Είσιεν ένα όμορφο, γλυκό χαμόγελο που σε εκέρδιζεν αμέσως.

      Διαγραφή
  8. Αγαπητό πρόβατο θα πω κι εγώ πως αν η μάμα σου σε βλέπει από ψηλά σε δείχνει σε κάποιους και λαλεί με καμάρι "τούτη εν η κόρη μου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εν μπορω να σταματησω να κλεω..
    ουτε μπορω να φανταστω τη ζωη μου χωρις τη μαμα μου.. οσο τζαι αν μαλωνουμε τζαι εν εποικηνωνουμε πολλες φορες..
    εισαι δυνατη. τζαι εσυ εισαι παραδειγμα τζαι αξιεπαινη. επειρες που τη μαμα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ένει, η σχέση με τη μάνα μας είναι μοναδική.

      Σ' ευχαριστώ πάρα πολλά. Εύχομαι να της έμοιασα έστω τζαι λλίον.

      Διαγραφή
  10. Ειμαι δουλεια τζιαι θκεβαζω σε. Εφτασα ως τα μισα, εν μπορω να συνεχισω γιατι εγεμωσαν τα μαθκια μου. Εννα τελειωσω το θκεβασμα στο σπιτι.

    Πρεπει να ηταν εξαιρετικη γυναικα με τεραστια αποθεματα ψυχικης δυναμης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεν κλαίεις καλή μου. Νάσαι περήφανη που είσαι κυπριοπούλα γιατί στοιχεία που τον χαρακτήρα που περιγράφω έχουμεν τα ούλλες μες το DNA μας.

      Διαγραφή
  11. δικαούμαι να γράψω τα εγγλέζικα?

    όι α. ντα

    το παν εν να μεν μεμψιμοιρείς.
    Ώσπου είσαι ζωντανός τζαι μπορείς να έσιεις μια Α ποιότητα ζωής...well είσαι ζωντανός τζαι επιβάλλεται για σένα τζαι τους γυρώ σου να προσπαθείς να έσιεις την Α ποιότητα ζωής.
    Πολλά δύσκολο όμως.

    Εν έχω να σου πω 'να θυμάσαι τη μάμμα σου' επειδή είμαι σίουρη θυμάσαι την...

    Αλλά τούτες οι ιστορίες σαν της μάμμας σου...εν τούτες που χρειαζούμαστε οι πλείστοι για να ανοίουμε τα μάθκια μας τζαι να μεν κλαιούμαστε με ασήμαντα πράματα έτσι ώστε να καταλάβουμε ότι anything is possible as long as you actually try.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, άμαν ζήσεις μιαν τέθκιαν εμπειρία τότε ανοίουν τα μμάθκια σου τζαι καταλαβαίνεις τι ένει σημαντικό στη ζωή μας τζαι πόση δύναμη έσιει ο άνθρωπος μέσα του. Γιαυτό λέω ότι η μάμμα μου έδωσε σε ούλλους μας, όσοι είμασταν κοντά της, σπουδαία μαθήματα ζωής.

      Διαγραφή
  12. Παχυ μου (μα σαν να τζαι μονον εγω σε λαλω ετσι? :ζ) εσυγκινησες με!
    Σπουδαια γυναικα η μαμμα σου!
    Αφησεν σου το τελειο προτυπο τζι εσυ ακολουθας κατα ποδας! Εν της αηκες γλειμμα* :Ρ (που λαλει τζι η πεθερα μου) :D

    * = μοιαζεις της καταπληκτικα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γρουτούδα μου, να με λέεις όπως θέλεις. Το "παχύ" εν τζει που τέλειο!

    Ήταν πράγματι σπουδαία γυναίκα η μάμμα μου, τζαι εν νομίζω να το είσιεν συνειδητοποιήσει ποττέ της, απλώς she just got on with life όπως πιο καλά ήξερεν τζαι εμπορούσεν.

    Με τέθκιον πρότυπο, εν αμαρτία να μεν προσπαθείς να παραδειγματιστείς έστω τζαι λλίον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ ρε άσπρο και παχύ και εσυγκίνησες με. Πράγματι η μάμα σου θα είναι περήφανη για σένα από ψηλά που θα σε βλέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τόσο όμορφα που την περιγράφεις, δύο πράματα μου έρχονται στο νου: ήταν αυτό ακριβώς που περιγράφεις τζιαι έκαμε σε τζιαι σένα το ίδιο - όμορφη τζιαι αληθινή.
    Να'ναι καλά εκεί που είναι, να σε βλέπει και να σε καμαρώνει.
    Κι εσύ, να την θυμάσαι έτσι... και θα υπάρχει πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή